Milyen okai lehetnek a viszketésnek?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A bőrviszketés egy kellemetlen, irritáló érzés, ami állandó vakarózást provokál. A kifejezett és állandó viszketés pedig egy idegileg is nagyon kimerítő érzés. A bőrviszketést gyakran pusztán a száraz bőr okozza, és gyakori az idősebb korosztály tagjainál, mivel a bőr az életkorral kiszárad, de ezenkívül számos egyéb oka is lehet, melyről az alábbiakban olvashat a viszketés általános jellemzői mellett.

A száraz bőr abban az esetben is okozhat viszketést, ha egyéb bőrelváltozással, például kiütéssel nem társul. A viszketés hátterében azonban komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

A viszketés kifejeződése

A bőrviszketés kisebb területeket érinthet, például a fejbőrt, a karokat vagy a lábakat, de akár az egész testre is kiterjedhet. A bőrviszketés minden egyéb észrevehető bőrelváltozás nélkül is jelentkezhet. Vagy megjelenhetnek az alábbiak:

  • Gyulladt bőr
  • Karcolásnyomok
  • Dudorok, foltok vagy hólyagok
  • Száraz, repedezett bőr
  • Bőrszerű vagy pikkelyes foltok

A viszketés okától függően előfordulhat, hogy a bőre küllemében nem különbözik a szokásostól, de akár gyulladt, érdes vagy dudoros is lehet.

A tartós viszketéssel mindenképp érdemes foglalkozni, mivel a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat. Az ismételt vakarózás „megemelkedett”, vastag bőrfelületeket okozhat, amely a mikrosérülések miatt vérezhet, és akár el is fertőződhet, súlyosabb bajt okozva. A sokáig tartó viszketés és vakarás ugyanis ördögi kört alakít ki, hiszen a vakarás tovább növeli a viszketés mértékét. Hosszabb idő után a bőr megvastagodik, durva tapintatúvá válik, vöröses vagy barnás színű lehet. A vakarásnál keletkező apró hámsérülések ideális bejutási kapui a bőrt megfertőző mikroorganizmusoknak, így másodlagos bőrfertőzések alakulhatnak ki.

A leggyakoribb, viszketést kiváltó okok listája
  • Ekcéma
  • Száraz bőr
  • Allergiák
  • Cukorbetegség
  • Pikkelysömör
  • Csípések (szúnyog, hangya, pók, ágyi poloska stb.)
  • Rühesség
  • Tetvesség
  • Csalánkiütés
  • Sárgaság
  • Anémia
  • Epepangás (cholestasis)
  • Fertőzések
  • Terhesség
  • Rák
  • Feszültség
  • HIV/AIDS
  • Pajzsmirigy-túlműködés
  • Limfóma
  • Paraziták, pl. cérnagiliszta-fertőzés (Enterobius vermicularis)
  • Bizonyos növények, pl. csalán, mérges szömörce
  • Kiütések
  • Egyéb bőr- és belgyógyászati betegségek

A 13 leggyakoribb viszketést kiváltó ok, és lehetséges enyhítésük

1. Nagyon száraz bőr

Az extrém száraz bőr erősen viszkethet.

Enyhülést hozhat a rendszeres hidratálás, bőrkímélő fürdetők használata.

2. Csípés

Nyilvánvaló ok lehet a rovarcsípések helyének viszketése. Ezekben az esetekben jellegzetes bőrtünetek jelennek meg, és a viszketés legfőképpen ezeken a területeken jelentkezik. Ilyenkor olyan bőrjelenségek kísérik a viszketést, mint vöröses kiütések, hólyagok.

A szúnyogcsípés helye mindenki számára ismert, ilyenkor a viszketés relatív gyorsan elmúlik. Ha poloskákról van szó, a viszketés hosszan tartó és uralhatatlan lehet. A hosszan tartó viszkető csípést okozó rovarok közé tartoznak az ágyi poloskák, a tetvek és az rühatkák is.

Enyhülést hozhatnak az egyszerűbb csípések esetén a vény nélkül kapható, helyileg alkalmazható, viszketést csillapító kenőcsök vagy a hideg borogatás is. Ágyi poloska, rühesség vagy tetvek esetén komplexebb kezelésre lehet szükség, ha erre vonatkozó gyanú merül fel, keresse fel háziorvosát!

Bővebben Mi a teendő rovarcsípés esetén?

3. Bőrgyógyászati betegségek

Több bőrgyógyászati kórkép járhat viszketéssel, például a bizonyos bőrgyulladások (ekcéma), vírusok által kiváltott bőrbetegségek, csalánkiütés, stb.

Az erős viszketést okozó bőrbetegségek listája hosszú, csak pár a leggyakoribbak közül:

  • Atópiás dermatitisz
  • Bárányhimlő, övsömör
  • Diszhidrotikus ekcéma (A diszhidrotikus ekcéma (dyshidrosis, pompholix) a kéz és láb ekcéma formája. Tenyéren, talpon és az ujjak egymás felé néző felszínén megjelenő apró, víztiszta hólyagok és gyulladás jellemzik. Gyakori a másodlagos bakteriális felülfertőzöttség, mely nyirokérgyulladás útján az egész szervezetet érintheti.)
  • Folliculitis
  • Csalánkiütés
  • Pikkelysömör
  • Neurodermatitis
  • Ótvar
  • Seborrheás dermatitis

Hogyan lehet megkönnyebbülni: Az enyhüléshez tudni kell, hogy milyen bőrbetegségben szenved. A pontos diagnózis felállításának legjobb módja egy bőrgyógyász szakorvos felkeresése.

4. Bőrrák

Sok ember számára a bőrrák egyetlen jele egy új vagy változó folt a bőrén. Néha ez a folt viszket, és előfordul, hogy ez lehet az egyetlen oka annak, hogy az érintett személy észreveszi a foltot. Nem minden bőrrák viszket, általában inkább más tünetek jelentkeznek, dominálnak.

Mi a teendő: Keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy megtudja, az észlelt elváltozást bőrrák okozta-e. Ennek kezelés életmentő lehet, és megszabadulhat a viszketéstől is. Javasolt az anyajegyek rendszeres dermatoszkópos szűrése is!

5. Belgyógyászati betegségek

Viszketéssel járhatnak egyes májbetegségek, a lisztérzékenység, a veseelégtelenség, a vashiányos vérszegénység, a pajzsmirigybetegség (rendszerint inkább a túlműködés okoz viszketést), a rosszindulatú daganatos betegségek, pl. limfóma, vagy a HIV/AIDS. Cukorbetegeknél a bőrszárazságon keresztül gyakori szövődmény a viszketés. Ezekben az esetekben a viszketés általában az egész testet érinti, nem csak egy adott területre lokalizálódik.

A viszketés gyakori a Hodgkin-limfóma vagy a bőr T-sejtes limfómája esetén. Előrehaladott vesebetegség jele is lehet a viszketés, és gyakran olyan embereknél alakul ki, akik már dialízisre szorulnak. Ezeknél az embereknél a viszketés széles körben elterjedt és különösen erős lehet a háton, a karokon és a lábakon.

A viszketés gyakori azoknál is, akik májbetegségben szenvednek, például hepatitis C-ben, cirrhosisban vagy elzáródott epevezetéktől. Ha a viszketés a májbetegség jele, a viszketés gyakran a tenyéren és a talpon kezdődik, és átterjed a test más részeire.

Hogyan lehet enyhíteni: A pontos diagnózis és kezelés enyhítheti a viszketést. A bőrgyógyász gyakran kulcsszerepet játszik ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálásában, mivel sokaknál a viszketés lehet az egyetlen vagy az első tünet.

6. Irritáció, allergiás bőrreakció, vagyis a kontakt dermatitisz

Bőrünkön számos anyag allergiás reakciót válthat ki. Az egyik leggyakoribb anyag, amely allergiás bőrreakciót idézhet elő, a nikkel, amely számos olyan termékben megtalálható, amelyekhez mindennap hozzáérünk. A nikkelt tartalmazó termékek közé tartoznak például a mobiltelefonok, ékszerek, szemüvegkeretek, cipzárak és övcsat. A tisztítószerek, kozmetikai szerek, a gyapjú stb. irritálhatják a bőrt és gyulladást, viszketést okozhatnak.

Többféle allergiás mechanizmussal is kialakulhat viszketés, nemcsak kontakt úton, hanem például ételallergia esetében is jelentkezhet ez a tünet. A hidegallergia és a napallergia a környezeti hatások miatt fellépő irritációra példa.

Egyéb anyagok, amelyek gyakran allergiás bőrreakciót (kontakt dermatitiszt) okozhatnak, a körömlakk, az illatanyagok, a samponok, a latex és a cement.

Ha valami allergiás reakciót vált ki, valószínűleg kiütése(i) és uralhatatlan viszketése lesz.

Hogyan lehet megkönnyebbülni: Meg kell találnia, mi okozza az allergiát, hogy ne érintse meg vagy ne használja azt, ami a viszkető kiütést okozta. Ez kihívást jelenthet, és gyakran bőrgyógyász vagy allergológus segítségét igényli.

7. Reakció egy növényre vagy a tengeri élővilágra

Növények: A mérges szömörce híres arról, hogy viszkető kiütéseket okoz, de nem ez az egyetlen növény, amely képes erre. Ha nem tudja, hogy egy növény okozza a viszketést, és folyamatosan kontaktusban áll azzal, akkor a viszketés hosszan tartó lehet.

Tengeri élőlények: Viszkető kiütések kialakulhatnak például óceánban, tengerben vagy tóban való fürdéskor is, bizonyos ott élő élélényekkel való érintkezés következtében.

Az úszók viszketését leggyakrabban tavakban, tengerekben vagy óceánokban élő paraziták okozzák. A paraziták a bőrbe fúródnak, miközben a vízben tartózkodunk. Később apró vörös foltokat láthatunk a bőrünkön, ahol a fürdőruha nem takart. Néha erősen viszkető duzzanat (csalánkiütés) és hólyagok is megjelenhetnek.

Az újonnan kikelt medúzák, vagy tengeri kökörcsin (egy csalánozó faj) szintén erős viszketést tudnak okozni.

Mivel a viszkető kiütés megjelenése időbe telhet, egyesek nem is gyanakodnak rá, hogy mi okozta azt. Ha gyakran fürdik természetes vizekben, figyeljen oda. Ha a kiütések minden alkalommal intenzívebbek, az valószínűleg annak a jele, hogy valami olyan váltja ki, ami a vízben van.

Hogyan lehet megkönnyebbülni: Ha távol tartja magát azoktól a növényektől vagy a tengeri élőlényektől, amelyek viszketést okoznak, a kiütés néhány napon vagy néhány héten belül magától elmúlik.

8. 65 éves vagy idősebb életkor

Ahogy öregszünk, bőrünk megváltozik. Kb. 65 éves korunkra a bőrünk vékonyabbá válik, és kevesebb lesz a nedvességtartalma. A száraz bőr pedig viszkethet.

Hogyan lehet enyhíteni: Mivel a bőrviszketésnek ilyen korban számos egyéb oka is lehet, a legjobb, ha felkeres egy bőrgyógyászt, hogy megtudja, miért viszket a bőre. Ha a viszketést a bőr szárazsága okozza, a bőrgyógyász javasolhat néhány változtatást a bőrápolásban, és bőséges mennyiségű, sok esetben gyógyszertári hidratáló krém használatát.

9. Gyógyszeres vagy rákkezelés

A gyógyszerekkel szemben fellépő reakciók része lehet bőrkiütés és viszketés egyaránt. Esetenként a természetes táplálékkiegészítők, úgymint vitaminok, ásványi anyagok is okozhatnak allergiás reakciót és viszketést.

A viszketés mellékhatása lehet bizonyos gyógyszerek, például az aszpirin, az opioidoknak nevezett, vényköteles fájdalomcsillapítók és egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésének. Illetve a rákos megbetegedések kezelésének mellékhatása is lehet.

Hogyan lehet enyhíteni: Kérdezze meg a gyógyszert felíró orvost, hogy a viszketés lehet-e mellékhatás. Egyes esetekben a gyógyszer cseréje lehet a megoldás, vagy kezelőorvosa olyan tippeket adhat Önnek, amelyek segíthetnek csökkenteni a viszketést és folytathatja a kezelést. Például a bőrgyógyászok ez utóbbit javasolják, ha a betegnek sugárterápiára van szüksége a rák kezelésére.

10. Idegprobléma

Ha egy ideg valamilyen betegség vagy sérülése (akár műtét) következtében nem működik megfelelően, az akár bőrviszketést is okozhat. Ez a viszketés általában egy helyen jelentkezik a testén, és nem láthatóak kiütések. Stroke, sclerosis multiplex vagy az övsömör is ilyen mechanizmussal okozhat viszketést. Jóval azután, hogy az övsömör kiütése megszűnt, fájdalmat, zsibbadást, viszketést és bizsergést tapasztalhat, amely egyeseknél hónapokig is eltarthat.

Hogyan lehet enyhíteni: Ha súlyos viszketést (vagy fájdalmat érez), tájékoztassa bőrgyógyászát, aki megfelelő gyógyszert írhat fel.

11. Cérnagiliszta-fertőzés

A cérnagiliszta-fertőzés gyakran tünetmentes, de végbéltáji viszketést okozhat. Jellemzőbben kisgyermekek betegsége, de bármely életkorban előfordulhat.

Hogyan lehet kezelni: orvoshoz kell fordulni és az általa javasolt féregűző szerrel kezelhető a betegség.

12. Terhesség

Sok várandós nő beszámol arról, hogy a terhessége során a has, a combok, a karok és a mellek területén gyakran érez viszketést, illetve egyes viszketéssel járó bőrbetegségek is rosszabbodhatnak a terhesség folyamán. Gyakori a terhességi cholestasis vagyis epepangás, aminek szintén a viszketés az egyik legjellemzőbb tünete. Megfelelő laborvizsgálattal ez szűrhető.

A terhesség során jelentkező panaszok esetén keresse fel orvosát, aki tanácsot fog tudni adni a megoldást illetően.

13. Pszichés okok

Sokszor vizsgálatok sorozatán is átesik a beteg, és nem derül fény a kiváltó okra, ilyenkor erősen felmerül pszichés ok lehetősége. A krónikus viszketéssel küzdők körében kétszer akkora a pszichés betegek aránya, mint a teljes népességben. Nehezíti a diagnózist az, hogy ha pszichés ok miatt is alakult ki a viszketés, akkor is a vakarás hatására bőrvastagodás, bőrtünet alakul ki, mely további viszketést okoz, és további vakaródzásra készteti a beteget, és már fizikális tünete is van a pszichés panasznak.

A háttérben álló pszichés probléma pszichoterápiával, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kombinálva kezelhető.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos



Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Aranyér
Aranyér

Milyen gyógynövények segíthetnek a kezelésében?

Asztma diéta
Asztma diéta

Mit érdemes fogyasztani? Mi kerülendő?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.